2018-07-16

SFF díjdömping: Mit érdemes még olvasni? - Második rész

Nem volt elég még az irodalmi díjakból? Vagy már mindent felpakoltál az olvasnivalók listájára, esetleg kíváncsi vagy egy gyógyíthatatlan könyvmoly további listázására? Akkor örülök, hogy visszatértél az SFF díjdömping második részére! Meg lehet nyugodni, találtam még érdekes történeteket, van mit megosztanom. Tessék!


Nebula-díj:

Az időben visszafelé haladva a Nebulára térnék rá, amit május 19-én osztottak ki. És őszintén: itt iszonyat bajban voltam az engem érdeklő művek kiválasztásával. A jelöltek nagyrésze eléggé borítékolható (gondolok itt megint N. K. Jemisin győzelmére vagy Martha Wells és Theodora Goss ismételt szereplésére), de két új címet csak sikerült innen is kiemelnem. Mondjuk kicsit csalok, mert van itt két kisregény.

Jy Yang: The Black Tides of Heaven (A menny fekete hullámai):
A Tensorate trilógia egy ikerpárról, Mokoyáról és Akeháról szól, akiket gyerekként eladtak a Nagy Kolostornak. Az idő elteltével a két fiatal felfedezi, különleges képességek birtokában vannak: Mokoya különös jóstehetséggel bír, Akeha pedig könnyen átlát a felnőttek mesterkedésein. Még édesanyjuk intrikáin is. Mindeközben a birodalomban lázadásra készülnek, ami az ikreket is megosztja, és útjaik elválnak.

Az utóbbi időben azt látom, az angolszász fantasztikumban nagyon népszerű lett a keleti elemekkel vegyített SFF, meg amúgy a kínai szerzők (gondoljunk csak az itthon is megjelent Ted Chiangra és Ken Liura, de külföldről mondhatom a The Poppy War c. fantasyt is). Jy Yang esetében inkább arra vagyok kíváncsi, hogyan járul hozzá ehhez a trendnek (ha nevezhetjük annak).

Sarah Gailey: River of Teeth (Fogfolyó):
Gailey kisregénye egy alternatív huszadik századi USA-ba visz minket. Az Egyesült Államok kormánya elrendeli, hogy telepítsenek vizilovakat Louisiana-i mocsarakba. A betelepítés célja egyszerű: egy állandó állomány felnevelése, szaporítása, majd húsként való hasznosítása. Azonban a vizilovak nem kezes bárányok... Gailey lefesti előttünk, mi lett volna, ha egy ilyen terv megvalósul: hogyan hat mindez a gazdaságra, a társadalomra és a vidékre. Izgalmas eszmefuttatás, amit szívesen elolvasnék. 

Annalee Newitz: Autonomous (Autonóm):
Newitz első regénye egy tengeralatjáróval garázdálkodó kalóznőt, Jacket állít a figyelem középpontjába.  Egyfajta női Robin Hoodként tevékenykedik az űrben: a gazdagoktól vesz el, hogy a szegényeknek adjon - csak ez mindenféle orvosságok és szerek formájában történik. Azonban az utolsó szállítmány veszélybe sodorta a rászorulókat: a legutóbbi drog halálos túladagoláshoz vezetett.
A regényre először a számos jelölés és pozitív kritika hívta fel a figyelmemet, a tartalmat olvasva pedig maga a furcsa történet is: Hogyan lehet erkölcsileg rendben az, hogy a szegényeknek drogot viszünk? Persze, ha a drug itt nem csak drogot jelent (ez inkább a történetből fog kiderülni számomra, nem a fülszövegből).

Hugo-díj:
A Hugo idei short listje nagyjából azt hozza, amit a Locus és a Nebula: John Scalzi, N. K. Jemisin, Kim Stanley Robinson és Martha Wells, de befigyel még Seanan McGuire (Minden szív kaput nyit szerzője) és itthon két (vagyis még) kevésbé ismert szerző: Nnedi Okorafor és Yoon Ha Lee. Most őket mutatnám be.

Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit:
Ha Lee-nél kicsit csalok, mert idén a space opera trilógiájának második kötetét, a Raven Stratagemet jelölték, viszont a Ninefox Gambitet fogom bemutatni, hogy az elején kezdhessük. 

A sorozat első "installációja" Kel Cherissel kezdődik, aki fontos küldetést kap: vissza kell foglalnia a Fortress of Scattered Needles-t (a Széttört Tűk Erődje?), hogy törlesszen a Hexarchate-nél. A lehetetlennek tűnő küldetésben egy valaki tud neki segíteni: Shuos Jedao. A kapitány jó stratégia hírében áll, még egyetlen csatát sem vesztett. Viszont van egy rossz hír: a férfi első élete során teljesen megőrült, és lemészárolt két hadsereget, köztük a sajátját is. Cherisnek el kell döntenie, mennyire bízik meg Jedaóban, ugyanis az élete függ tőle.

A regény körüli felhajtás mellett két dolog miatt is azt érzem, meg kell bírkóznom a könyvvel: a, egy izgalmas űroperának tűnik, amire már egy ideje vágyik a lelkem b, a hazai kiadóvezetők közül többen is azt mondják, nagyon rétegkönyv a Ninefox Gambit - én meg egy hipster vagyok, és ezért elolvasom.

Nnedi Okorafor: Binti - Home (Binti: Otthon):
Okorafor kisregényével, a Bintivel korábban foglalkoztam a blogon, és röviden, nagyon elnyerte a tetszésemet. Nem kérdés, hogy a 2. rész (és majd a 3. rész) is érdekel.

Egy év telt el azóta, hogy Binti és Okwu beiratkozott az Oomza Egyetemre. Egy év telt el azóta, hogy Binti hős lett, amiért egyesített két hadban álló bolygót. Egy év telt el azóta, hogy minden kapcsolatot megszakított a családjával és elhagyta őket.

Elérkezett az idő, hogy hazatérjen, hogy szembe nézzen családjával, egykori barátaival, és a törzs öregjeivel. A nehéz úton barátja, Okwu is elkíséri, aki így fajából elsőként léphet a Földre. És az első népéből, aki békével érkezik. Kérdés, hogyan végződik a találkozás: Képes az ember és a medúza faj békét kötni, vagy egy előreláthatatlan konfliktusba torkollik a találkozás?

Egyéb ínyencségek kisebb díjak listáiról:

A két részes cikket végül három olyan regénnyel zárnám, amik nagyon izgatják a fantáziámat, és kisebb SFF díjak listáin találtam rájuk. És forrásaimat megjelölve: Philip K. Dick-díj és James Tiptree Jr.-díj - utóbbi külön izgalmas, mert írónőknek szokták osztani.

Carrie Vaughn: Bannerless - Philip K. Dick-díj nyertes:
Elmondhatjuk, Vaughn győzelme mindenkit meglepett március végén. Olyan szerzőket nem díjaztak itt, mint Martha Wells, Mur Lafferty, vagy Alastair Reynolds. A rádiózó vérfarkasos sorozatáról ismert írónő egy izgalmasnak tűnő disztópiával utasított mindenkit maga mögé.
Egy szörnyű katasztrófa után próbálja az emberiség újjáépíteni darabokra tört társadalmát. Az új világban az igazi értékké a gyermekek válnak. Egy felnőttnek ki kell érdemelnie a szülőséget, kemény feltételeknek megfelelve kell bizonyítania, hogy képes gondoskodni egy gyermek életéről. Aki kiérdemli a gyereknevelést, egy zászlót kap ajándékba, hogy ezzel szimbolizálja kiválasztottságát.

Enid Havenből fiatal kora ellenére vizsgálóként segíti az egészségügyi és egyéb vizsgálatokat. Munkája során azonban egy különös esetet kell feltárnia: találnak egy halott kiközösítettet. Enid szerint az illetőt megölték, nagy valószínűséggel keresztbe tehetett valakinek...

Carmen Maria Machado: Her Body and Other Parties - Tiptree Honor List / National Book Award Finalist:
Machado novellás kötetére a történetek alapján készülődő, "Black Mirror-szintű" sorozat hívta fel a figyelmemet. A fülszöveg szerint történetei elmossák a pszichologizáló realizmus, a sci-fi, fantasy, horror és komédia közötti határokat. Inspirációiként Karen Russellt (Vampires in the Lemon Grove) és Kelly Linket (Különb dolgok is, Magic for Beginner) nevezi meg, de megvan a saját, jellegzetes hangja is. Első kötetében ezt be is bizonyítja: eddig nem látott módon keveri a különböző műfajokat, miközben nők mindennapjairól mesél. Ellen Klages után megvan a másik kipikkelt novellistám, akit meg kell ismernem.

Indra Das: The Devourers - Lambda irodalmi díj / Tiptree Honor List:
Nem tagadom, ennél a regénynél a borító nyert meg először. Kellemes színek és virágok! De ilyen külsőségeken felülemelkedve lássuk, miről szól Das története.

A teliholdban fürdő Kalkuttát járja az egyetemi professzor, Alok. Egy különös idegennel találkozik az utcán, aki egy bizar, de csodás mesét mond neki, azonban nem fejezi azt be. A férfit annyira megigézi a történet, hogy elszánja magát, kideríti a végét. Ehhez nem kell mást tennie, mint papírok sorát kibogarásznia az idegennek - legalábbis azt hiszi. A régi szövegekből különös emberfaj legendája bontakozik ki.

Számos érdekes könyvvel lehetne kiegészíteni az ajánlót, de talán ezek voltak a legérdekesebbek (szerintem, kihangsúlyozva). Többet magyarul is olvashatunk a közel jövőben (még Nnedi Okorafort és Yoon Ha Lee-t is), de ha nem tudunk betelni a magyar kínálattal, ott van a végtelen angolszász piac.

A cikk első részét itt olvashatjátok el!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése